SSD visible in BIOS but not on windows

timothee.boyertimothee.boyer Level 1
edited September 30 in Others
  1. System: WIN 11 22H2
  2. Battery or AC: Both
  3. Model: FA506QR Ryzen 7 5800H, RTX 3070
  4. Frequency of occurrence: All the time
  5. Reset OS: No
  6. Screenshot or video:

========================

Detailed description:

7 months ago I installed a second SSD (Crucial P5 2To), it was running pretty smooth (except when my computer was going to deep sleep, when it woke up my SSD was off, I just had to reboot and everything was goofd)

I noticed after the last update of the BIOS (412) today that my second SSD was not showing on windows, desktop or Disk management but it was still visible on the BIOS.

I've tried to:

  • Unplug/plug the battery : no change
  • Unplug/plug the SSD : no change
  • Uninstall/reinstall crucial pilots : no change
  • Run the crucial scan to see if it was detected : no

I don't know what to do anymore, if someone as any ideas that would be great (I'm contacting crucial at the same time)


Thanks,


Tim

Comments

  • @timothee.boyer

    Could you please provide me the pictures of the SSD in the system and BIOS?

  • @Falcon_ASUS

    Here they are, as you can see, my second SSD is visible on BIOS (CT2000P5SSD8) but nowhere in the system (disks manager or devices manager)


  • @timothee.boyer

    Do you remember the BIOS version you used before?

    I will forward the information to the relevant department. We will keep you updated and your consideration will be very much appreciated.

  • @Falcon_ASUS

    It was the version 409 if I remember correctly.

    Thanks for your help.

  • krtakrta Level 1

    The same case with me today. Windows 10 auto updated overnight (BIOS 311) and second nvme disk disappeared.

    Disk was fully visible in BIOS.

    Invisible in Windows 10, including disk management.

    Device Manager reported problem with MVMe controller.

    After reverting to 310 via EZ Flash 3 Utility the problem is fixed.

  • Tips to fix

    Restart your computer, and press the F2 key after the first screen.

    Press the Enter key to enter Config.

    Select Serial ATA and press Enter.

    Then you'll see the SATA Controller Mode Option.

    Save your changes and restart your computer to enter BIOS.



    Greeting,

    Rachel Gomez

  • Hi there,


    Sorry for the delay, I was moving appartment.

    Thanks a lot for your tips, I managed to fix it, so the solution was to downgrade the BIOS (back to 409) and of course cancel the auto-update of the BIOS.

    For the moment it's working, let's see how it goes in the future.


    Thanks again all !


    Tim

  • Hi all

    This issue is still being confirmed.

    Please enter the following command and provide the screenshot after entering the command for us to confirm.

    The command are :

    1. Type "Winver" in the search bar

    2. Type "System information" in the search bar

    Thank you.

  • Thread automatically closed due to inactivity. If the reported issue has not been resolved or you require further assistance from one of our moderators, please create a new thread and we will be with you shortly.

This discussion has been closed.