Battery drained too fast, and last for 2 hours only from 100%

341210!BP341210!BP Level 1
edited February 1 in ZenFone Max Pro Series

I am having a problem with my battery aa mentioned on the title above, and it started as soon as the firmware was updated.

Kindly assist...


Thank you in advance.

Comments

  • AJ1AJ1 Level 3

    Which firmware r u using & on which model u r facing this issue. Can u share SS of battery? Try to recalibrate

  • I am not sire which firmware was it, but ot was auto downloaded on my phone. Im using Zenfone Max Pro M2.


  • Hi 341210!BP

    Thank you for your asking. Kindly provide the information below so that we can better assist you.

    1. Does the issue appear right after any system/apps' download or update?

    2. If the "Fingerprint" is turn off, does the situation remain the same?

    Settings>Security>Fingerprint

    3. Enter "Safe Mode" and leave a 100%-charged phone in sleep(idle) mode in a night, then provide me the screenshot of 

    ①Setting>Battery

    ②Setting>Battery>3 dots on the top"Show app usage"

    # How to enter and exit "Safe Mode"

    https://www.asus.com/support/FAQ/1005163/

    If the battery works well in "Safe Mode", please check on any disturbance from the installed 3rd party Apps.

    4. If the issue remains the same in "Safe Mode", please try "the Factory Reset" 

    Settings>System>Reset options>Factory data reset

    Please note that once the Factory Reset is completed, all data, apps, settings and personal information will be deleted.

    5. Is there any zone heating up while using/idling? How long has the battery been used? 


    For more information, please refer to the links below

    https://www.asus.com/support/FAQ/1009546/

    https://www.asus.com/support/FAQ/1009547/

  • Hi Christine,

    Sorry that I just got back to you now, since apparently after I reported my problem, my battery become swollen, so I was buying a new battery to replace it.

    I just got it replaced today, but apparently even the new battery is still showing a very short time. 2 - 3 hours from 100%.

    I turned off the fingerprint and it doesn't have any different effect. It still drained fast.

    Will try the safe mode tonight and we'll see how it goes.

    Will send you the screen shot afterwards.

    Oh yeah, forgot to answer your first question, the issue started right after I updated the system software which was automatically downloaded.

    Thank you for your assistance.

  • ScoooScooo Level 1

    If your new battery is acting up as well then it's likely that this is being caused due to a faulty connector or perhaps due to some component failure on the power circuit board. This is possible and a knowledgeable professional would be able to diagnose correctly and help you.

    Firstly, this is important for you to know :::

    There is a possibility that the updates did not cause any damage to your device. It could perhaps have been a faulty battery. If a faulty battery has not been replaced within a short time post severe degradation, it can lead to further damaging of circuit board components. It is advisable for you to have the problems diagnosed by a knowledgeable professional before more components get damaged. A damaged power circuit will continue to ruin even your new batteries.

    Other possibilities :::

    1. Faulty connections between the power circuit boards and the motherboard could lead to rapid battery drain. On the power boards, there are various components and some which are vital to correct operation and modulation of various parameters, the failure of one could likely cause damage to the battery.
    2. Like you suspect, it is also possible (though not easily) that these problems could be arising due to the recent update that you installed. It does happen at times and some of my fellow ZF6 users have experienced board failures after installing OTA updates/ patches


    Thanks,

    Scooo.

  • Hi Scooo,

    Thanks for the info.

    I will try to have my phone looked by a professional then.

    Hopefully it is not the first case you mentioned, where there's a faulty connection anywhere.

    Thanks once again.

    Mario

This discussion has been closed.