Zenbook Duo Pro Clean Windows Install - How to return to default duo pro settings?

  1. System: Windows 10 64
  2. Battery or AC: Zenbook Duo Pro UX581GV
  3. Model:
  4. Frequency of occurrence: Consistent
  5. Reset OS: Clean Windows Install (after manually formatting drive)
  6. Screenshot or video:

========================

Detailed description:I had an issue with Windows Store where I couldn't open Windows Store or any apps. In my search to try and fix this, my efforts only seemed to make things worse. I tried literally everything I researched, and even a standard Windows hard reset wasn't enough. I had to manually format my SSD and reinstall Windows from a USB.


So my issue now is that my computer isn't quite functioning the way the Zenbook Duo Pro did when I got it. I went to the ASUS website to download all the drivers and BIOS for this particular model, but the ScreenPad+ screen only works as a second screen. It lacks the handy quick menu, so I can't even adjust the brightness of it. It also doesn't seem to recognize the Asus Pen the way it used to (instead of using the Ink function it just drags an object on the top screen somehow). I've tried uninstalling and reinstalling the ScreenXpert program, but it never actually shows up for me. I also seem to be missing the display colour options that were available on the Hardware menu of MyAsus (this used to show things like Vivid display options, and a blue light filter). Also the keyboard button for toggling the second screen on and off doesn't work, it doesn't seem to recognize that there is a ScreenPad at all (always showing it disabled).


I know that's a lot ahah, anybody have a solution for all of this?

Comments

  • edited May 25

    Hi @mytchmacfarlane We would suggest you to finish the windows update first. And after you finished the update, please refer to this FAQ for your screenpad issue: https://www.asus.com/support/FAQ/1041420

    Please make sure that you follow the steps in order. If you have any problems during the process, please let me know. Thanks!

  • The first thing I did after reinstalling Windows was go there and download all I could could, but apparently I had missed about half of them (I assumed the drop menus saying "see all downloads" meant it was just going to show me older versions of the same driver, which in most cases it did). So just now I've gone and reinstalled all of these in the displayed order, and I do finally have the ScreenXpert app installed, but it won't boot because of an error:

    So how do I get around this? Nothing has actually changed on my computer since following the instructions, MyAsus still won't show the Vivid display options, and the ScreenPad toggle button still doesn't turn the lower screen off.

  • Since I already had many of these installed before even starting this forum post, should I have uninstalled them before trying to install them all in the listed order? If so, how should I have gone about that?

  • So I just tried this:

    -Uninstalled all the shown drivers and programs list in that FAQ manually (except for ScreenPad Optimizer, i couldn't find it's location)

    -Restarted PC

    -Installed all listed drivers and programs from the FAQ in the listed order

    -Restarted PC again

    Still no change

  • TitanZenTitanZen Level 1

    I had some of those problems too at one point. I had to reinstall Microsoft Store only through some run commands because it would not open up I would get a message of needs a newer version of the store app. That got it working but some apps partially working (MyASUS) included.

    My computer updated the latest windows update 1909 stuff and that got the store working correctly it also downloaded and installed the latest update of MyASUS and the splendid and link to myasus features were back on the menu.

    I went through multiple resets trying to fix it but I could not fix the store it was always gone after each reset so run comands to get it back but my apps were also not updating to the newest till the latest Windows 1909 update.

  • Hi @mytchmacfarlane Since you have reinstall windows, we would suggest you to check if your windows has finished windows update (settings -> Update & Security -> Check For Updates). Make sure that all updates are performed. After that, please check your BIOS version is up to date (version 307). Please refer to this link for BIOS update: https://www.asus.com/support/FAQ/1008276

    As for the driver, you should uninstall it first before reinstalling in the listed order.

    Please let me know if you found any trouble during the process. Thanks!

Sign In or Register to comment.